PEYGAMBERİMİZ (sav)\\\'e SALAVAT GETİRMEK
"Şüphesiz, Allah ve melekleri Peygambere salat ederler. Ey iman edenler, siz de ona salat edin ve tam bir teslimiyetle ona selam verin." (Ahzab Suresi, 56)
Peygamberimiz (sav)’in adı anıldığında O’na salat ve selam göndermenin mecburiyeti konusunda alimlerimiz arasında görüş ayrılığı vardır. Fakat bunun fazileti ve ahirette Peygamberimiz (sav)’in şefaatine vesile olacağı konusunda Ehl-i Sünnet alimleri görüş birliği içerisindedir.
Resulullah (sav)’a salat ve selam göndermek çok hayırlı ve mübarek bir iştir. Bunu çok yapanın Allah (cc), ahirette mevkisini yükseltir.
Peygamberimiz (sav)’in hadislerine göre, Resulullah (sav)’ın adı anıldığında O’na salat ve selam göndermeyenler, ahirette büyük bir hayırdan mahrum kalmışlardır.
"Kıyamet günü bana en yakın olanlar ve şefaatime hak kazananlar, benim üzerime en fazla salavat getirenlerinizdir." (Tirmizi)
"Her kim benim üzerime salavat getirirse, Allah bu yüzden ona on misli mağfiret eder." (Ebu Davud)
"Günlerin en faziletlisi cuma günleridir. O gün benim üzerime çok salavat getiren. Zira sizin salavat ve selamlarınız melekler vasıtasıyla bana ulaştırılır." (Ebu Davud)
"Yanımda ben anıldığım halde üzerine getirmeyen adamın yüzü yere sürtülsün hakarete uğrasın." (Tirmizi)
"Adım anıldığında salavat getirin ve dua edin. Zira nerede olursanız olun, salat ve selamlarınız bana ulaşır." (Ebu Davud)
Resulullah (sav)’a salat ve selam göndermenin tavsiye edildiği zamanlar:
1) Ezan okunurken:
Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur: "Ezanı duyduğunuzda müezzinin söylediklerini tekrar edin ve sonra bana salat gönderin. Bir salat ve selam için Allah size on kat sevap verir." (Ahmed)
2) Camiye girerken ve çıkarken:
Resulullah Efendimiz (sav) camiye girerken ve çıkarken salat ve selam okurdu. Hz. Ali (r.a.) "camiye girdiğinizde Resulullah’a salat niyaz edin" (Ahmed) buyuruyor.
3) Cenaze namazında:
Peygamberimizin sünnetine göre cenaze namazının sonunda Peygamberimiz (sav)’e salat okunur.
4) Bayram namazında:
Bayram namazında rükudan sonra salat ve selam getirmek sünnettir.
5) Duanın sonunda:
Hz. Ömer (r.a.): "Salat okunana kadar okunan dua yerle gök arasındadır.”
6) Cuma namazında:
Peygamberimiz (sav) şöyle buyuruyor: "Cuma günleri çok salat okuyun. Çünkü o gün melekler yanınızdadır. Kim bana salat ve selam gönderirse daha sözü bitmeden bana ulaşır." (Nesei)
Son yorumlar
- Zinanın cezası
6 yıl 8 hafta önce - hadis sahih mi
6 yıl 9 hafta önce - zekat
6 yıl 9 hafta önce - hadıs
6 yıl 49 hafta önce - Onunla barışmayacağıma yemin ettim
6 yıl 50 hafta önce - gusül abdesi
6 yıl 50 hafta önce - muhacir ve ensar nedenleri
6 yıl 51 hafta önce - beğeni
6 yıl 51 hafta önce - Tevbe
7 yıl 8 hafta önce - Imam Muslim
7 yıl 9 hafta önce
salat etmek
salat etmek salavat getirmekse Allah ve melekleri kendinden daha yüce hangi makama hitaben salavat getirecekler.Halbuki ordaki salat etmek Allahın ve melkelerin peygambere yardımcı ve destek olduğunu biz müminlerinde resüle destek ve yardımcı olmamız gerektiğini söyülüyor.yoksa kuru bir salatla bu işi geçiştiremeyiz.birde ayetteki ilk mana neyse müminler içinde de aynı manada anlaşılır.
yani Allah ve melekleri için yardım ve destekse müminler içinde aynı anlamda kullanılır.yok Allah için yardım destek ama müminler için de salavat etmektir demek çok anlamsızdır.
Kaynaksız, bilgisiz ve dayanaksız işkembellezi
Güzel kardeşim, Yorum yapıyorsunuz ama günümüz cahillerinin yaptıgı gibi sadece mantıksal yorum yapıyorsunuz. Sallamellezi yaparak olmaz bu işler. Kaynağın ne? Akadamik tüm yazılar kaynaklıdır. Cahiller işkembesinden konuşur ancak.
Yardım etmenin manası bellidir. Arapçada hangi kelime ile yardım etmek kullanıldıgı bellidir. Önce oturup arapça öğrenin.
Yeni yorum gönder